DBIs nye miniovn skal være et supplement til de ordinære klassifikasjonstestene som er grunnlaget for produktsertifisering av produkter. At produktene er sertifisert er ofte en forutsetning for at de kan omsettes på det europeiske markedet. Tilbudet om tester i miniovnen skal gjøre det enklere å bestå de ordinære klassifikasjonstestene.
- Etter en klassifikasjonstest så utarbeider vi en rapport til kundene innen 30 dager etter at testen er utført. Det er langt hurtigere end hvad andre prøvningslaboratorier kan tilbyde, ligesom vi også har meget kortere ventetid på at få foretaget en klassifikasjonstest end andre laboratorier. Dermed kan produsentene raskt få produktene sine på markedet, sier Anne Louise Petersen.
DBI har ni ulike ovner, hvor de tester blant annet branndører, vinduer, vegger, etasjeskiller, isoleringsmaterialer, ventilasjonskanaler og installasjonsgjennomføringer både til bygninger og til den marine sektor. Den største ovnen kan teste opp til 4,48 meter høye komponenter. Laboratoriet ligger i Hvidovre sør i København.
- De ordinære klassifikasjonstestene våre som utføres i henhold til ISO, IMO, CEN og lignende er ofte en betingelse for at produktene blir tillatt å omsette på markedet i Europa. Den nye miniovnen er tenkt brukt i forbindelse med for eksempel produktutvikling. Produsentene kan komme hit og teste deler av en branndør, vindu og lignende, for å se hvor mye materialet vil kunne stå i mot av varmebelastning. På denne måten får de kunnskap om hvilke produkter de bør videreudvikle, før de bestemmer seg. Da blir det også enklere å beregne om produktet vil kunne bestå de store klassifikasjonstestene senere i prosessen, sier Petersen.
Anne Louise Petersen som er avdelingsleder for Prøvning i DBI understreker at den nye miniovnen på ingen måte skal erstatte de ordinære klassifikasjonstestene som DBI utfører mange av i løpet av et år.